Karates 3 ben

kihonKIHON:

Basisteknikkerne i parader, stød, slag og spark er både begyndelsen i Karate og det ultimative mål.
Selvom det måske kun er et spørgsmål om få år for at lære dem, vil total beherskelse måske aldrig komme, selv efter livslang træning. Man skal træne jævnligt, med maksimum koncentration og bestræbe sig på, at udføre teknikken korrekt hver gang.

Kihon er indlæring af grundteknikker, og har til formål at indøve bevægelserne rent teknisk, det vil sige, præcision, kraft-koncentration og reflekser. Kihon er en enkel, men vigtig træningsform, som udgør den væsentligste del af træningen. Efter indlæring af enkeltteknikker er næste skridt Ido Kihon (basisteknik under bevægelse) hvor forskellige basisteknikker kombineres med bevægelse i forskellige stillinger. Her trænes elementer som timing, balance, koordination og koncentration. Målet med Ido Kihon er at kunne udføre de samme teknikker på den samme præcise og stærke måde som under stående basisteknik.

 

kataKATA:

Træning af Kata er en meget vigtig del af Karate. Kata er en serie af teknikker, der udføres i en bestemt rækkefølge.
Katatræning er kamp mod flere usynlige modstandere. Hver Kata indeholder helt bestemte teknikker, som stiller stor krav til teknik, koordination, balance, timing og koncentration.
De første Kata’er er relativ korte og simple. Senere bliver de længere og mere avancerede. Kata er den ældste form for karatetræning.

De 26 standard Shotokan Kata:
Heian Shodan, Heian Nidan, Heian Sandan, Heian Yondan, Heian Godan, Tekke Shodan, Bassai-dai, Jion, Enpi, Kanku-dai, Hangetsu, Jitte, Gankaku, Tekki Nidan, Tekki Sandan, Bassai-sho, Kanku-sho, Chinte, Sochin, Nijushiho, Jiin, Meikyo, Wankan, Unsu, Gojushiho-sho og Gojushiho-dai.

 

KumiteKUMITE:

Kumite betyder bogstaveligt sparring/kamp, og er når to personer træner deres teknikker imod hinanden.
Kumite er evnen til at anvende alt hvad man har trænet i Kihon og alt man har lært i Kata imod en modstander.
Måden man træner Kumite er igennem et sæt angrebs og forsvars rutiner. Selvom der er et element af gentagelser af forsvarsanvendelser, bliver ens færdigheder i at angribe en modstander og forsvar af en modstanders angreb hurtigt udvidet.

Kumite giver mulighed for at “afprøve” ens Karate. Kumite giver dig mulighed for at prøve alle de teknikker du kan mod en lige eller bedre modstander. Når du kæmper i Dojo (træningssalen) skal målet ikke være at vinde, men af få afprøvet dine teknikker, om dine teknikker virker eller ikke virker for dig.

Der er to typer af Kumite: Yakusoku Kumite og Jiyu Kumite.

Shotokan Karate-Do Kumiteformer:
Gohon Kumite, Sanbon Kumite, Kihon Ippon Kumite, Jiyu Ippon Kumite, Okuri Ippon Kumite, Kaeshi Ippon Kumite, Happo Kumite og Jiyu Kumite.